В бизнеса, особено ако сте сериен предприемач, дизайнът на лого е

...
В бизнеса, особено ако сте сериен предприемач, дизайнът на лого е
Коментари Харесай

5-те най-големи грешки при проектирането на лого

В бизнеса, особено в случай че сте сериен бизнесмен, дизайнът на лого е едно от тези отговорности, които могат да бъдат делегирани на някой различен, когато се фокусирате върху по-големи проблеми. Аз обаче не бих предложил на сериозен притежател на започваща компания да делегира последната дума за своето лого, написа Захир Додия в публикация за Entrepreneur, и изяснява за какво - логото е извънредно мъчно да се направи безусловно вярно и необикновено елементарно да се направи доста неправилно. Като се има поради, че логото е една от най-важните елементи от брандирането - в действителност единствената част от образната марка, която най-често се свързва с вашата компания. Наложително е да го извършите вярно. Тези пет постоянно срещани неточности са крещящи червени флагове за неприятен дизайн на лого.

Нискобюджетният дизайн може да бъде прекомерно явен - Създаването и спазването на бюджет е ключът към сполучливото начало на стартъп. Но брандирането несъмнено има място в бюджета и за тази цел би трябвало да се отделят средства. Опитът да брандирате на ниска цена не е добро за всеки бизнес. Това не значи, че вашето лого би трябвало да е непостижимо скъпо. Всъщност е допустимо да завършите с добре проектирано лого за по-малко от 500 $.

Общите лога са неприятни - Често срещаната неточност при създаването на лого е това, което е прекомерно общо. Технически, то върши работата, само че не обслужва ползите на вашия бизнес. Определено си коства времето и напъните да работите с вашия дизайнер върху основаването на логото. Коригирайте детайли като цвят, шрифт и иконография, с цел да получите редица благоприятни условия. 

Избягвайте приликите с непознато лого - Третата постоянно срещана неточност, която виждам прекомерно постоянно, е лого, което наподобява прекалено много като друго, без значение дали става въпрос за прилики с логото на компания от друга промишленост или наподобява на това на конкурентна компания. Ако се присъединявате към пазар с доста сполучлива конкуренция, създаването на лого, което прилича известния избор, може да ви даде част от този пазар. Но никой не обича да го мамят, а умишленото прекопирване на лого е еднакво на опити да измамите аудиторията си. От друга страна, от време на време повода за прекопирване на логото е просто незадоволително изследване, тъй че направете вашето изследване. Разгледайте марките и изключително логата на вашата конкуренция. 

Цветът не е единствено персонално желание -  Друга постоянно срещана неточност е неприятният избор на цвят. За някои от тези неприятно оцветени лога това е техническа нередовност, т.е. цветопредаване. Но мисля, че главният фактор, способствуващ за неприятния избор на цветове е, че някои бизнесмени и даже някои графични дизайнери виждат цвета като чисто персонално желание, написа създателят на публикацията. Вашето изследване на конкуренцията играе доста по-голяма роля. Както и логиката на психиката на цвета. Както и вашата целева публика и желанията, които те нормално имат. Накратко, в случай че желаете страховит дизайн на логото, не избирайте просто цвят, който инцидентно ви харесва. 

Ефектът на хаоса -  Последната постоянно срещана неточност, която виждам в бизнес логата, е това, което назовавам резултат на хаоса. Това е композиция от неприятно разстояние и прекалено много детайли. Ефектът на хаоса може да е резултат от опит за приемане на прекалено много известия в прекомерно малко пространство. Например, в случай че имате повече от три икони във вашето емблематично лого. Или в случай че в логото ви има прекалено много елементи дотам, че би било мъчно да го нарисувате по памет. Ако е по този начин, може да изпитате резултата на хаоса. Но съществуването даже на няколко детайла, които са единствено неприятно ситуирани, може да провокира същото чувство. 

Дизайнът на логото не е нито толкоз елементарен, нито толкоз комплициран, колкото си мислим. Да, има доста детайли, които влизат в него. Но в основата на това е да визиите себе си и вашата компания.

Източник: Захир Додия, създател и основен изпълнителен шеф на Logo Design, за 

Превод и редакция: Нели Тодорова
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР